
FAQ hypnotherapie
Hoe werkt hypnose?
Hypnose is een natuurlijke staat van verhoogde concentratie en ontspanning, waarin je meer openstaat voor positieve suggesties en veranderingen. Tijdens een hypnosesessie leid de hypnotherapeut je naar een staat van diepe ontspanning, waardoor je onderbewuste geest beter bereikbaar is. Hypnose is geen slaap, maar een diepe staat van focus en aandacht, waarin je volledig in controle blijft.
Is hypnotherapie veilig?
Ja, hypnotherapie is volkomen veilig. Hypnose is een natuurlijke toestand van het brein, die je dagelijks ervaart tijdens momenten van diepe concentratie of ontspanning. Bijvoorbeeld als je helemaal in je serie of boek zit en niet meer hoort wat je partner tegen je zegt. Je onderbewuste voert nooit opdrachten uit of neemt suggesties aan die tegen jouw normen en waarden ingaan. Het is dus absoluut niet zo dat je gaat huilen als een wolf als de therapeut die ‘suggestie’ geeft. Wel kunnen er heftige emoties loskomen bij het aanpakken van een trauma, maar dat is onderdeel van het helingsproces en nodig voor de gewenste verandering. Als professionele hypnotherapeut begeleid ik je zorgvuldig.
Ben ik tijdens hypnose bewust en in controle?
Ja, je blijft volledig bewust en in controle tijdens hypnose. Hypnose is geen slaap en je zult alles wat er gebeurt tijdens de sessie helder ervaren. Je kunt altijd de hypnotherapeut stoppen als je dat wilt en je zult in staat zijn om te reageren op suggesties. Het is dus geen ‘magische’ toestand, maar eerder een staat van diepe ontspanning en focus.
Kan iedereen in hypnose gaan?
De meeste mensen kunnen in hypnose gaan, maar de diepte van de hypnose verschilt per persoon. Sommige mensen zijn van nature meer vatbaar voor hypnose dan anderen, maar met de juiste begeleiding kan bijna iedereen in een staat van hypnose komen om therapeutische voordelen te ervaren.
Hoe weet ik of hypnotherapie voor mij werkt?
Hypnotherapie kan voor velen een krachtige en effectieve behandeling zijn, maar het resultaat is afhankelijk van je bereidheid om open te staan voor de therapie. Als je vastbesloten bent om je probleem aan te pakken en gemotiveerd bent om veranderingen te maken, is de kans groot dat hypnotherapie je zal helpen. Veel mensen ervaren al na een paar sessies positieve resultaten.
Wat kan ik verwachten tijdens een hypnotherapiesessie?
Tijdens je eerste hypnotherapiesessie zal de therapeut je vragen stellen om een goed beeld te krijgen van je situatie en doelen. Vervolgens zal de therapeut je helpen om in een staat van ontspanning en focus te komen met een soort meditatie. Om in hypnose te komen wordt je bewuste brein eigenlijk afgeleid en meer naar de achtergrond gebracht, zodat het onbewuste meer naar boven kan komen. In het onderbewuste ligt namelijk de kern van het probleem opgeslagen. Nadat je in hypnose bent, zal de therapeut positieve suggesties en technieken toepassen die specifiek gericht zijn op jouw behoeften en doelen. Deze technieken kunnen bijvoorbeeld zijn het voorstellen van een positieve situatie, het teruggaan naar de situatie waar een bepaalde emotie is vastgezet in je systeem, of teruggaan in je familielijn waar een probleem begonnen is. De sessie eindigt met een rustige overgang uit hypnose.
Wat kan hypnotherapie behandelen?
Hypnotherapie kan helpen bij verschillende klachten, zoals:
- Angst en stress
- Slaapproblemen (insomnia)
- Depressie
- Rookverslaving of andere verslavingen
- Fobieën (zoals vliegangst, sociale angst)
- Pijnbeheersing
- Afvallen
- Traumaverwerking
- Verbeteren van zelfvertrouwen
- Lichamelijke klachten (migraine, rugpijnen, frozen shoulder, tinnitus, aanhoudende klachten)
- Als je het gevoel hebt dat je op bepaalde manieren reageert of bepaalde emoties voelt die je niet herkent van jezelf
Kan hypnotherapie helpen bij het stoppen met roken?
Ja, hypnotherapie is een zeer effectieve methode om te stoppen met roken. Het helpt je om onderbewuste overtuigingen en gewoonten die je rookgedrag in stand houden te veranderen. Met hypnose leer je om je mindset en gedrag aan te passen, zodat je het verlangen naar sigaretten kunt verminderen en kunt stoppen met roken. Wel moet je zelf echt de motivatie hebben om te willen stoppen met roken. Het werkt namelijk niet als je moet stoppen van iemand anders, maar je het zelf eigenlijk niet per se wil.
Wordt mijn hypnotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?
Mijn hypnotherapie sessies worden helaas niet vergoed door een verzekeraar. Weet dat ik er alles aan doe om je snel en effectief te helpen. Zaken waarvoor je normaal lang bij een psycholoog loopt of in het medische circuit, kunnen met hypnose vaak in een paar sessies verholpen worden.
Hoeveel hypnotherapiesessies zijn er nodig?
Het aantal benodigde sessies varieert per persoon en de aard van het probleem. Vaak kan al één sessie significante verbeteringen brengen, maar voor diepgewortelde of complexe kwesties kan het nodig zijn om meerdere sessies in te plannen. Tijdens de eerste sessie maakt de hypnotherapeut een inschatting van het aantal sessies dat waarschijnlijk nodig is om optimale resultaten te behalen.
Is hypnotherapie hetzelfde als de hypnose die je in films/op TV ziet?
Nee, de hypnose die je in films ziet is vaak sterk overdreven en heeft weinig te maken met de realiteit van hypnotherapie. In films wordt hypnose vaak gepresenteerd als een manier om iemand te ‘controleren’ en manipuleren, maar in werkelijkheid ben je altijd in controle tijdens een hypnotherapiesessie. Er kan nooit iets gebeuren tegen jouw eigen wil in. Hypnotherapie is gericht op genezing, persoonlijke groei en gedragsverandering en is dus heel anders dan de dramatische weergaven in de media.
Wat is het verschil tussen hypnose en hypnotherapie?
Hypnose is de staat van diepe ontspanning en focus, terwijl hypnotherapie de therapeutische toepassing van hypnose is. Bij hypnotherapie wordt hypnose gebruikt om psychologische of fysieke problemen aan te pakken en veranderingen in gedachten, gevoelens of gedrag te bewerkstelligen.